Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milli Emlak’tan hazine arazisi nasıl alınır?

Devlet tarafından kullanılmayan tüm

Devlet tarafından kullanılmayan tüm taşınır ve taşınmaz mallar Milli Emlak olarak nitelendirilirken buna da ek olarak tüm kamu malları da Milli Emlak bünyesinde yer almaktadır. Milli Emlak Müdürlüğü hazinenin özel mülkiyetinde yer alan taşınmazları ve devletin tasarrufu altında ki yerlerin kiraya verilmesinden sorumludur.

Hazineye ait taşınmazlar ile ilgili de en merak edilen konu arasında şüphesiz Milli Emlak arazisi için kullanım bedeli ödenip ödenmeyeceği olmuştur. Kullanılacak arazi ya da binanın kiralama işlemleri için bilinmelidir ki; Cumhurbaşkanlığı tarafından izin alınması gerekir.

Milli Emlak’ın arazileri için idare tarafından belirlenen kullanım bedelleri ödenmelidir.

Taşınmazların kiralanması için nasıl başvuru yapılır?

Spor ve sosyal içerikli, ticari, tarımsal ya da başka amaçlarla kullanılmak üzere taşınmazı kiralamak isteyen talep sahibi öncelikli olarak kiralama amacını ve taşınmazın sınırlarını belirten bir dilekçe ile birlikte taşınmazın yer aldığı bölgedeki defterdarlığa ya da mal müdürlüğüne müracaat etmelidir. Kiralama işlemleri açık teklif, kapalı teklif ve pazarlık usulüne göre yapılır. Taşınmazın kira bedeli, bedel tespit komisyonu tarafından taşınmazın özellikleri ve konumu göz önüne alınarak rayiç bedel üzerinden belirlenir.

Talep sahibi ihale onayından sonra ne yapmalıdır?

İhale sonucunu kazanan talep sahibi, ihale kararının tebliğ edilmesini takip eden 15 gün içinde ihale için yatırdığı geçici teminatını kesin teminata çevirmelidir. İdare ile talep sahibi arasında sözleşme imzalanır ve talep sahibi sözleşmeyi notere tasdik ettirerek idareye vermelidir. İhale bedelinde yer alan vergi, harç, resim ve diğer giderleri ödemelidir. Bu zorunluluklar yerine getirilmediğinde idare protesto çekmeye gerek duymadan ihaleyi bozma ve geçici teminatı hazineye gelir olarak kaydetme işlemini yapabilir. Talep sahibi kiraladığı yeri başkasına devretmek isterse Bakanlığın iznini alması gerekir. İzinsiz devir yapıldığında sözleşme feshedilir.