SGK borcu olanlar dikkat: kötü haber geldi

Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş kazası, meslek hastalığı ya da ağır hastalıklar sebebiyle çalışma gücünün de en azı yüzde 60'ını kaybedenlere malul aylığı bağlamaktadır.Malul aylığı alan kişilerin de Türkiye'de ya da yabancı ülkede çalışmaması

Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK); iş kazası, meslek hastalığı ya da ağır hastalıklar sebebiyle çalışma gücünün de en azı yüzde 60'ını kaybedenlere malul aylığı bağlamaktadır. Malul aylığı alan kişilerin de Türkiye'de ya da yabancı ülkede çalışmaması gerekiyor.

Malûl aylığı alan kişiler, çalışmayı bıraktıktan sonra yeniden aylık alabilmek için kontrol muayenesine sevk edilmektedir. Çalışma gücünün en az yüzde 60 oranında kaybedildiğine dair rapor alınması durumunda aylık yeniden bağlanmaktadır. Aksi takdirde aylık bağlanmamaktadır.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin (E: 2020/9157, K: 2021/10740) kararına konu olan dosyada, 1992 yılından beri malûl aylığı alan bir kişi, 2012 ve 2014 yıllarında kısa süreli bir işte çalışmıştır. SGK, 2012 yılındaki çalışma tarihinden itibaren malûl aylığını iptal etmiş ve iki yıllık sürede ödenen 32,4 bin lira tutarındaki aylığın faiziyle iadesi için icra takibi başlatmıştır.

Aylığı kesilen şahıs, SGK’nın işleminin iptali ve icra takibinin durdurulması için dava açmıştır. SGK, yargılama sürecinde 2017 yılında yönetmeliği değiştirerek yersiz ödenen aylıkların sadece çalışılan sürelere ait kısmının iade edilmesini öngörmüştür. İş mahkemesi, davacının itirazını reddetmiş ancak yeni yönetmelik değişikliğine dayanarak sadece 4 günlük çalışma süresine karşılık gelen malûl aylığının SGK’ya iadesine karar vermiştir. Bölge adliye mahkemesi de kararı onamıştır.

Haber Muhtarı - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme