Çevre Bakanı açıkladı! Depozito yönetim sistemi o tarihte 81 ilde olacak
Bakan Özhaseki, Depozito Yönetim Sistemi'ne ilişkin de bilgi vererek, 0,1 litre ile 3 litre arasında kullanılan plastik ve cam şişelerin sayısının bir yılda 20 milyarı bulduğuna dikkati çekti.Yılbaşından itibaren şişelerin üzerine logo yerleştirildiğini v
Bakan Özhaseki, Depozito Yönetim Sistemi'ne ilişkin de bilgi vererek, 0,1 litre ile 3 litre arasında kullanılan plastik ve cam şişelerin sayısının bir yılda 20 milyarı bulduğuna dikkati çekti.
Yılbaşından itibaren şişelerin üzerine logo yerleştirildiğini vurgulayan Özhaseki, "Bu sistem şöyle çalışacak. Vatandaşımız kaç tane şişe, alüminyum, pet getirmişse bizim koyduğumuz yerlerde önce tanıtıp, makineye atacaklar. Sonra da telefonu vasıtasıyla e-cüzdanına doğrudan bunun bedeli işlenmiş olacak." açıklamasını yaptı.
Telefon kullanmak istemeyenler için de fiş sisteminin uygulanacağını anlatan Özhaseki, Depozito Yönetim Sistemi'yle 529 milyon avro ekonomik kazanç elde edileceğini aktardı.
Depozito Yönetim Sistemi'ni Çevre Ajansının öncülüğünde yürüttüklerini vurgulayan Özhaseki, "Hedefimiz 2025 yılı ortasına kadar asgari makine ve altyapı kurulumunu tamamlayarak, ulusal depozito sistemini başlatmak. Bu anlamda bu yıl 2 bin noktaya koymayı düşünüyoruz. 2025 yılı içerisinde 5 bin noktaya ulaşacağız. Üç yıl içerisinde 2028'de de 30 bin sayıya ulaşacağız." diye konuştu.
Sistemin, TOBB ve esnaf odalarıyla birlikte yürütüleceğini anlatan Özhaseki, makinelerin, üniversiteler, belediyelerin önleri, 400 metrekare üzerindeki marketler, alışveriş merkezleri, millet bahçeleri, otel ve restoranlar gibi insanların yoğunlukta olacağı yerlere konulacağını söyledi.
Bakan Özhaseki, "Hedefimiz tüm geri dönüşebilir ürünleri ekonomiye kazandırmak, özel sektöre yeni istihdam alanları oluşturmak ve üretime katkı sunarak döngüsel ekonomide sürdürülebilirliği sağlamak. Bu da Sıfır Atık Projesi'nin bir devamı gibi görülebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özhaseki, Muğla Çevre Koruma Vakfı'nın (MUÇEV) Mapa Şamandra Projesi'nin neresinde olacağı sorusuna karşılık, 28 il valisinin her birinin o ilin MUÇEV temsilcisi gibi görülmesi gerektiği yanıtını verdi.
Plajların işletmesinin nasıl yapılacağı ve ücretlendirmesinin nasıl olacağına ilişkin soru üzerine Özhaseki, halk plajlarının işletmelerinin açık ihale ile belirleneceğini belirtti.
Özhaseki, "Halkın hiçbir şekilde rahatsız olmayacağı şekilde ya çok küçük ücretlendirmelerle giriş ve içerideki her türlü hizmetin serbest ve bedava olduğu bir sistem veya girişte hiç ücretin alınmadığı ama içerideki hizmetlerden su, havlu veya şezlong için küçük ücretlerin ödenebileceği bir sistemin geçişini sağlayacağız. Onu şu anda hangisini yapalım diye tartışıyoruz." ifadesini kullandı.
Bakmadan Geçme





