Dezenflasyon nedir?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün açıklanan enflasyon oranları sonrasında 'Dezenflasyon süreci başladı.Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün açıklanan enflasyon oranları sonrasında "Dezenflasyon süreci başladı. Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64’lük aylık haziran verisi ise yüzde 22’lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız." açıklamasında bulundu.
DEZENFLASYON NEDİR?
Dezenflasyon;
fiyat artış hızının, yani enflasyon oranın zaman içinde azalması anlamına gelmektedir. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sırasında yaşanan düşen enflasyon sürecini ifade eder.
Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde gündeme gelen dezenflasyon, fiyatlar genel seviyesindeki artış hızının yavaşlamasını yani yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçişi ifade etmektedir. Fiyatlar genel düzeyindeki artışı ifade eden enflasyonun tersi olan deflasyon ise fiyatlar genel seviyesindeki düşüşleri ifade etmektedir.
Kısacası deflasyon fiyatlar genel seviyesindeki azalışı/düşüşü ifade ederken, dezenflasyon fiyatlar genel seviyesindeki görece düşük artışları ifade etmektedir. Dolayısıyla bir ekonomide deflasyon varsa fiyatlar genel seviyesinde azalma söz konusu olacaktır.
Örneğin 2015 yılında enflasyon oranı yüzde 20 olan bir ekonomi, 2016 ve 2017 yıllarında enflasyon oranını yüzde 18 ve yüzde 17 gibi rakamlara çekmişse dezenflasyon var demektir.
Bakmadan Geçme





