Depozito iade makinaları 7 bölgeye yayılacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DYS), Türkiye genelinde hızla yayılıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi (DYS), Türkiye genelinde hızla yayılıyor. Çevre kirliliğini önlemeyi ve geri dönüşüm bilincini artırmayı hedefleyen sistem, ilk olarak pilot bölge olarak seçilen Sakarya’da başarıyla uygulanmıştı. Şimdi ise Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya illeri de projeye dahil edildi.
Çevre Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“DOA 7 bölgemize yayılıyor. Sakarya’nın ardından; Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’da da Depozito İade Makinelerimizin kurulumuna başladık. Artık atıklar doğaya değil, DOA’ya gidecek.”
Depozito Sistemi Nedir?
DYS, tek kullanımlık cam, PET ve alüminyum içecek ambalajlarının geri dönüşüme kazandırılması amacıyla geliştirildi. Ürünlerin üzerine depozito işareti yerleştirilerek tüketicilerin boş ambalajları iade etmeleri sağlanıyor. Her iade, sistem üzerinden tüketicinin e-cüzdan hesabına para olarak yükleniyor.
DOA Mobil Uygulaması Kullanıma Açıldı
Sisteme entegre olarak geliştirilen DOA (Depozitosu Olan Ambalajlar) mobil uygulaması ile kullanıcılar, ambalajları Depozito İade Makinesi’ne (DİM) bıraktıklarında depozito bedelini anında geri alabiliyor.
Kazançlar, QR kod ile ödeme yapabilen POS cihazlarında harcanabiliyor ya da farklı bankacılık işlemlerinde kullanılabiliyor.
Sakarya'da Başarıyla Uygulandı
Pilot il Sakarya’da, 4 aylık sürede:
3 milyon adet içecek ambalajı toplandı
200 ton cam, 20 ton PET, 2 ton alüminyum geri kazanıldı
175 bin litre su tasarrufu,
239 bin kilovatsaat enerji,
145 bin kilogram karbondioksit salımı engellendi
Yeni İller Hazır: 81 İl Hedefleniyor
24 Haziran – 8 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen koordinasyon toplantılarında, 7 yeni pilot ilin kamu yöneticileri ve yerel aktörleriyle iş birliği görüşmeleri yapıldı.
İlk etapta marketler, AVM’ler, kampüsler, metro istasyonları ve belediye binalarına kurulan DİM makinelerinin önümüzdeki dönemde 81 ile yayılması planlanıyor.
Sistemin Türkiye’ye Katkısı Ne Olacak?
Yıllık 25 milyar atık şişe geri kazanılacak
Kayıt dışı üretim azaltılacak
520 milyon euro ekonomik kazanç sağlanacak
Denizlerdeki plastik atıklar azaltılacak
Depolama maliyetleri düşecek
Sera gazı emisyonları azalacak
Bakmadan Geçme





