Bankaların mevduat faizlerinde değişiklik
Türkiye'de geçtiğimiz hafta Merkez Bankası KKM hesaplarına uygulanan en düşük faiz oranını yüzde 35'e kadar düşürürken bu karar sonrası da yeni kararla gündeme gelen Kur Korumalı Mevduat hesapları ili ilgili açıklanan karara ile birlikte, 6 ay vadeli KKM
Türkiye'de geçtiğimiz hafta Merkez Bankası KKM hesaplarına uygulanan en düşük faiz oranını yüzde 35'e kadar düşürürken bu karar sonrası da yeni kararla gündeme gelen Kur Korumalı Mevduat hesapları ili ilgili açıklanan karara ile birlikte, 6 ay vadeli KKM hesaplarına %7,5, 1 yıla kadar vadeli KKM hesaplarına ise %5 stopaj uygulanacağı bilgisi verildi.
KKM, pandemi sürecinde, dövizin kıt olduğu dönemde ön plana çıktığına dikkat çeken Bayram, ‘‘Dövize talebin ani artışını önlemek adına önemli bir enstrümandı… Artık kademeli olarak bu uygulamadan çıkılabilir. Şu anda devlet isterse KKM'yi tamamen sonlandırabilir’’ diyerek, KKM hesaplarına uygulanan yeni karar ile ilgili açıklama yaptı. Bayram, söz konusu karar doğrultusunda 6 ay vadeli KKM'ye %7,5, 1 yıla kadar vadeli KKM'ye %5 gelir vergisi stopajın uygulanacağına dikkat çekerek, bu kazançtan alınan bir vergidir.” Diyerek konuyla ilgili bir örnek vererek açıklama yaptı.
Bayram, “örneğin; KKM'ye 1 milyon TL yatırdınız ve söz konusu dönemde 50 bin TL kazandığınızı düşünelim. O zaman bu kazandığınız 50 bin TL'nin, 6 aylık hesapta %7,5'i, 1 yıllık hesapta %5'i gelir vergisi stopajı olarak kesilecektir. Geri kalan kısım ise banka hesabınıza yatırılacak" dedi.
Bayram, “Döviz alımı artık bir tasarruf aracı olmaktan çıktı” dedi
KKM'den çıkan paranın TL mevduata geçeceğini düşünüldüğünü dile getiren Bayram, “Döviz alımı artık bir tasarruf aracı olmaktan çıktı” diyerek, dolar kuruna dikkat çekti.
Bayram, dolar kurunun 33 TL seviyelerinde olduğunu ifade ederek, yıl sonu beklentisi 36-37 TL civarında olduğunu ve KKM'nin cazibesi kaybolduğunu, TL mevduat daha fazla getiri sunduğunu belirtti.
Bakmadan Geçme





